B.C. Scorpion

Algemeen Scorpion is een club bestaande uit 12 ploegen met elk 4 spelers. Deze spelen enerzijds een liga verspreid over 32 speeldagen, anderzijds nemen zij deel aan een clubkampioenschap dat over het hele seizoen loopt en waarvan de finale de laatste match van het seizoen is.
De liga wordt gespeeld op maandagavond en begint om 19:20, ze kost 7.60 EUR per speelavond.
Indien men niet aanwezig kan zijn, is het ook mogelijk om voor te gooien. Er is ook reserve mogelijk voor onverwachte afwezigheden.

Er worden 4 games gespeeld volgens het Amerikaanse speelsysteem. Hierbij speelt elke speler per game tegen een ander speler van de tegenpartij. Zo kan deze een punt per game kan verdienen.
Elke week wordt er een ploegenklassement en een individueel puntenklassement opgemaakt.
Op het einde van het szeizoen, op het clubfeest, krijgen de eerstedrie van het ploegenklassement en de eerste in het puntenklassement een prijs.

Het clubkampioenschap wordt gespeeld volgens de round-robinmethode: deze wordt gespeeld in 3 poules: heren scratch, dames scratch, gemengd handicap.

Alle games over het hele seizoen tellen, d.w.z. alle gegooide games (incl. voorgegooide games) en positieavonden. De zes besten van elke reeks komen in aanmerking voor de finale, deze worden bepaald aan de hand van het seizoensgemiddelde. Het gemiddelde wordt berekend op 2 cijfers na de komma (bvb.: 175,23). De scratchreeks heeft voorrang op de handicapreeks. Voor de handicapreeks: de handicap wordt bepaald op 80% op basis van 200.

Alle finalisten spelen tegen elkaar, er worden 5 games gespeeld. Er worden elke game punten gegeven.

  • 1 punt voor elke geworpen kegel;
  • bij winst krijgt de speler 10 punten en bij gelijkspel 5 punten;
  • tussen de 200 en de 209 krijgt de speler 5 punten extra;
  • vanaf 210 krijgt de speler 10 punten extra.

Wie op het einde het meeste punten heeft is de winnaar en clubkampioen. Is er gelijkspel met de punten, dan wordt er gekeken naar de hoogste serie. Is er dan een gelijkspel in serie, dan wordt er gekeken naar het kleinste verschil van de hoogste en de laagste game. Alle games van de finale worden gespeeld op 1 avond met 3 spelers per baan (van elke groep 1 speler). Er wordt gespeeld volgens Amerikaanse speelwijze en het speelschema zal de avond van het kampioenschap medegedeeld worden. De resultaten worden om de vier weken bekend gemaakt.